Diepe ontspanning

tijdens zwangerschap

Diepe ontspanning 

 tijdens zwangerschap

Tactiel Stimulering bij zwangerschap

Wat is Tactiel Stimulering?

Tactiel Stimulering is een aanraakmethode waarbij de huid van het gehele lichaam op zachte, ritmische wijze wordt aangeraakt. Dit zorgt voor een verhoogd lichaamsbewustzijn en activeert de tastreceptoren in de huid waardoor de aanmaak van het lichaamseigen knuffelhormoon oxytocine gestimuleerd wordt. Dit hormoon zorgt voor rust, herstel en verbondenheid en remt de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Wat is het belang hiervan tijdens zwangerschap?

Door een maximale aanmaak van het hormoon oxytocine wordt meer rust en vertrouwen ervaren waardoor de zwangere bijvoorbeeld beter slaapt, een stabielere stemming krijgt en beter kan relativeren. Tevens verhoogt het de pijngrens: de zwangere ervaart minder pijn en / of een betere omgang hiermee. Dat is bijvoorbeeld bij een bevalling een gunstig effect.

Ook voor het slagen van borstvoeding en de moeder-kind binding is oxytocine van belang: het bevordert de moedermelkafgifte en het stimuleert verbinding met anderen, dus ook met je kindje. Omdat het hormoon de weeën activeert, zijn bovendien weeën stimulerende middelen minder vaak of in een lagere dosering nodig. Tel bij dit alles een beter geheugen en betere concentratie op en de belangrijkste effecten van oxytocine zijn compleet.

De afgelopen anderhalf jaar heb ik twee keer een behandeltraject gevolgd bij Sonja. De eerste keer was kort na het overlijden van mijn oudste dochter tijdens de zwangerschap – een periode van rauwe rouw waarin ik me voor mijn gevoel erg ’terugtrok’ in mijn hoofd en het contact met mijn lichaam kwijtraakte. Toen ik een tijdje later opnieuw zwanger was (opnieuw een periode vol verdriet en angst, waarin ik het moeilijk vond om op mijn lichaam te vertrouwen) heb ik bij Sonja een behandeltraject gevolgd specifiek afgestemd op het zwangere lichaam.

Beide trajecten hebben me enorm geholpen om weer meer in verbinding te komen met mijn lichaam en me minder een ‘hoofd op pootjes’ te voelen.

Sonja weet een hele warme, open en vertrouwde sfeer te creëren en laat in de gesprekken voorafgaand aan de behandeling ruimte voor alle gevoelens en angsten. Er was ruimte om al het verdriet te voelen en de behandelingen zorgden daarnaast ook voor meer ontspanning, rust en vertrouwen. Ik zou het iedereen aanraden!

Nina van Douwen (onderzoeker)

Mogelijke effecten van oxytocine tijdens de zwangerschap op een rijtje:

 • Activatie en regulatie van het knuffelhormoon oxytocine
 • Meer vertrouwen
 • Kalmte
 • Een verhoogde pijndrempel
 • Meer effectieve weeën
 • Bevordert de afgifte van moedermelk
 • Lekkerder in je vel zitten
 • Meer genieten van je zwangerschap
 • Beter slapen
 • Een stabielere stemming
 • Beter relativeringsvermogen
 • Reguleren van bloeddruk, spijsvertering en circulatie
 • Ondersteuning bij obstipatie
 • Stimuleert verbinding met anderen, dus ook met het kindje
 • Beter geheugen
 • Betere concentratie

Een voorbeeld van hoe een behandeltraject eruit kan zien:

 • Start vanaf week 20
 • Tot week 32 om de 4 weken
 • Week 35 1 behandeling
 • Week 37 1 behandeling
 • Hierna 1 of 2 wekelijks tot aan de bevalling
 • Binnen 2 weken postpartum, ideaal op dag 3 na de bevalling

Het streven is minimaal 7 behandelingen voor de bevalling en 1 behandeling na de bevalling.

Tactiel Stimulering bij kinderwens of subfertiliteit

Als “gezonde start”

Hechting ontstaat al bij het verlangen naar een kind. Vóór de zwangerschap is het voor de moeder én het embryo het fijnst als ze al ontspannen in haar lichaam aanwezig is en het ‘’nestje’’ klaargemaakt kan worden. Tactiel Stimulering helpt hierbij door de aanmaak van oxytocine. Naast rust, vertrouwen en verbinding brengt oxytocine een betere balans in de hormoonhuishouding, zorgt het voor een betere doorbloeding van alle organen, zoals baarmoederslijmvlies en eierstokken en stimuleert het de eisprong. Als er in het lichaam veel adrenaline is, de tegenhanger van oxytocine, worden alle organen dichtgeknepen die niet nodig zijn om te vluchten. Waaronder dus de baarmoeder. Vanuit deze ‘’overleefstand’’ is het voor het lichaam veel moeilijker om een gezond, doorbloed, nestje klaar te maken. Tot slot kan een behandeling Tactiel Stimulering in deze fase ‘’opruimen’’.

Door de diepe ontspanning van weefsels komen gifstoffen vrij. Dit kan diarree, hoofdpijn, extreme vermoeidheid of overgeven veroorzaken. Dat kan er maar uit zijn voordat je je kindje gaat ontvangen.

Frequentie

Aangeraden wordt minstens 2 of 3 behandelingen te ontvangen om het effect op langere termijn te ervaren.

 

Subfertiliteit”

Het kan zijn dat het niet zwanger kunnen worden er emotioneel diep inhakt en het vertrouwen in of de waardering van het eigen lichaam flink af is genomen.
Tactiel Stimulering kan weer zachtheid in het lichaam brengen en een gevoel van eigenwaarde, vertrouwen en relativeringsvermogen. Naast de genoemde voordelen onder het kopje “een gezonde start”.

Frequentie

Aangeraden wordt minstens 2 of 3 behandelingen te ontvangen om het ontspannende effect op langere termijn te ervaren. Meestal ligt de nadruk van een behandeling rond de punctie, vlak voor een terugplaatsing, rondom de innesteling of als troost, verzachting bij rouw, na een menstruatie.

De hoeveelheid behandelingen vindt altijd plaats in afstemming met de persoon.

Verzachtend en verstillend

“Ik vond het een zaligheid om de kracht van zachtheid te ervaren tijdens de tactielstimulatie behandeling in mijn zwangerschap. Ik ervaar Sonja als heel warm, liefdevol en licht en de behandeling als verzachtend en verstillend. De behandeling is subtiel en nodigt daarin ook uit om over te geven aan de kracht van deze subtiliteit, het fijne voelen en verzachten. Een hele mooie basis om vanuit te verbinden met jezelf en je kindje! Veel Liefs.”

Elisa (doula)

Tactiel Stimulering tijdens de zwangerschap

Allereerst kan een behandeling simpelweg zorgen voor ontspanning en lichaamsbewustzijn. Als tijdens de zwangerschap het oxytocinesysteem is geactiveerd wordt er met meer vertrouwen aan het geboorte geven begonnen. De pijndrempel is verhoogd en de weeën zijn effectiever. Daarnaast kan stimulering van het oxytocinesysteem zorgen voor een succesvoller verloop van de borstvoeding.

Tactiel Stimulering werkt ontspannend, brengt rust en balans in lichaam en   geest, verlicht klachten en verbetert je humeur.

Frequentie

Met name vanaf de 20ste zwangerschapsweek heeft een maandelijkse behandeling positieve effecten op moeder en kind. Om het oxytocinesysteem voorafgaand aan de bevalling en de borstvoeding maximaal te stimuleren, wordt aanbevolen om in de laatste maand van de zwangerschap wekelijks te komen.

Streven is minimaal 7 keer voor de bevalling en 1 keer na de bevalling. Ideaal gezien rond dag 3.

Specifieke problematiek die gebaat is bij een actief en evenwichtig oxytocinesysteem:

 • Fertiliteitsproblematiek; nu gelukt maar nog rouw over eerdere pogingen, miskramen of stille geboorte
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Post traumatische stress
 • Slaapproblemen
 • Perfectionisme / lat hoog / ”regeltante” > Veel baat bij TS
 • Overmatig braken door verstoord oxytocine systeem (pieken en dalen hier in)
 • Rouwproces
 • Hechtingsstoornis; Als jij als moeder veel in je hoofd bent, controle wilt houden, is rust van wezenlijk belang om hechting met je kindje tot stand te brengen.
 • Burn-out klachten
 • Depressiviteit
 • Obstipatie

Thuis jezelf of elkaar ondersteunen tijdens de zwangerschap

Wens je jezelf of je geliefde, je vriendin of je dochter die zwanger is, wezenlijke ondersteuning tijdens jouw/haar zwangerschap? Mogelijk vervult de simpele aanraakvorm die ik tijdens Touch to Balance (zie aanbod) aanbied jullie verlangen.
Tijdens je zwangerschap kan deze specifieke ”streelserie” ondersteuning bieden in het ervaren van ontspanning, vertrouwen, verbinding, contact met jezelf, contact met je kindje , contact met je geliefde en/of de mensen rond je, verhogen van je pijngrens en meer..
Na het geboorte geven kan deze aanraking o.a. ondersteuning bieden bij je fysieke en mentale herstel, vertrouwen in jezelf en het toeschieten van moedermelk.

Thuis jezelf of elkaar ondersteunen tijdens de zwangerschap

Wens je jezelf of je geliefde, je vriendin of je dochter die zwanger is, wezenlijke ondersteuning tijdens jouw/haar zwangerschap? Mogelijk vervult de simpele aanraakvorm die ik tijdens Touch to Balance (zie aanbod) aanbied jullie verlangen.
Tijdens je zwangerschap kan deze specifieke ”streelserie” ondersteuning bieden in het ervaren van ontspanning, vertrouwen, verbinding, contact met jezelf, contact met je kindje , contact met je geliefde en/of de mensen rond je, verhogen van je pijngrens en meer..
Na het geboorte geven kan deze aanraking o.a. ondersteuning bieden bij je fysieke en mentale herstel, vertrouwen in jezelf en het toeschieten van moedermelk.

Tactiel Stimulering in de dagen na het geboortegeven

Na de bevalling is Tactiel Stimulering een goede methode om tijd voor jezelf te nemen en je fysieke en mentale herstel te bevorderen. Ook zorgt de stimulering van je  oxytocinesysteem voor een succesvoller verloop van de borstvoeding. Als de geboorte gepaard is gegaan met het toegediend krijgen van synthetische oxytocine kan het lichaamseigen oxytocine systeem van de moeder ontregelt raken. Dit kan bij sommige moeders een verhoogd risico op fysieke of mentale klachten geven. Tactiel Stimulering helpt om de lichaamseigen aanmaak van oxytocine weer te stimuleren, om de oxytocine receptoren te resetten.

Frequentie

Om de positieve effecten te laten voortduren na je bevalling, wordt geadviseerd om nog minimaal één afspraak te maken. Bij voorkeur binnen 2 weken na je bevalling. Ideaal gezien op dag 3 na de bevalling. Dit voorkomt een sterke oxytocinedip.

Indicaties postnatale Tactiel stimulering:

 • Inleiding met synthetische oxytocine
 • Bij stimulatie met synthetische oxytocine
 • Ruggenprik
 • Keizersnee
 • Traumatische bevalling
 • Meerdere malen synthetische oxytocine postpartum (ivm bloedverlies)
 • Perinatale depressie
 • Borstvoedingsproblemen

Rustig en vol vertrouwen

“Ik heb de behandeling Tactiel Stimulering als heel liefdevol ervaren. De manier van aanraken voelde vriendelijk, zacht en liefdevol. Vooraf voelde ik me gespannen, niet geaard en vooral aanwezig in de voorkant van mijn lijf door alles wat er speelde mbt de naderende geboorte. Erna voelde ik me heerlijk ontspannen. Rustig en vol vertrouwen. De achterkant van mijn lichaam deed weer mee. Voor het eerst in dagen, misschien wel weken, dat ik weer echt met mijn hielen geaard op de grond stond. Ik kom nog een keer terug en wil ook graag na de bevalling nog afspreken.”

Anoniem (danseres)

Ja, ik wil vol vertrouwen en kalmte mijn zwangerschap beleven…

do-it-yourself-oxytocine-activatie

Wil je weten hoe je gemakkelijk zelf de aanmaak van oxytocine kunt activeren?
Wil je tools voor wezenlijke ont-spanning?
Download de activatie hier.

Cadeaubon

voor een behandeling van 75 minuten

€75,00

Actie tot 4 januari 2024:

€60,00

Tactiel Stimulering
Met deze bon geef je jouw dierbare mens een bijzonder verzachtend cadeau. Komt er iemand in je op? Een vriend, collega, familielid… Je bestelt de cadeaubon eenvoudig hier:

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Voorwaarden zijn van toepassing.