Behandeling

bij zwangerschap

(vervolg)

Tactiel Stimulering bij kinderwens of subfertiliteit

Als “gezonde start”

Hechting ontstaat al bij het verlangen naar een kind. Vóór de zwangerschap is het voor de moeder én het embryo het fijnst als ze al ontspannen in haar lichaam aanwezig is en het ‘’nestje’’ klaargemaakt kan worden. Tactiel Stimulering helpt hierbij door de aanmaak van oxytocine. Naast rust, vertrouwen en verbinding brengt oxytocine een betere balans in de hormoonhuishouding, zorgt het voor een betere doorbloeding van alle organen, zoals baarmoederslijmvlies en eierstokken en stimuleert het de eisprong. Als er in het lichaam veel adrenaline is, de tegenhanger van oxytocine, worden alle organen dichtgeknepen die niet nodig zijn om te vluchten. Waaronder dus de baarmoeder. Vanuit deze ‘’overleefstand’’ is het voor het lichaam veel moeilijker om een gezond, doorbloed, nestje klaar te maken. Tot slot kan een behandeling Tactiel Stimulering in deze fase ‘’opruimen’’.

Door de diepe ontspanning van weefsels komen gifstoffen vrij. Dit kan diarree, hoofdpijn, extreme vermoeidheid of overgeven veroorzaken. Dat kan er maar uit zijn voordat je je kindje gaat ontvangen.

Frequentie

Aangeraden wordt minstens 2 of 3 behandelingen te ontvangen om het effect op langere termijn te ervaren.

 

Subfertiliteit”

Het kan zijn dat het niet zwanger kunnen worden er emotioneel diep inhakt en het vertrouwen in of de waardering van het eigen lichaam flink af is genomen.
Tactiel Stimulering kan weer zachtheid in het lichaam brengen en een gevoel van eigenwaarde, vertrouwen en relativeringsvermogen. Naast de genoemde voordelen onder het kopje “een gezonde start”.

Frequentie

Aangeraden wordt minstens 2 of 3 behandelingen te ontvangen om het ontspannende effect op langere termijn te ervaren. Meestal ligt de nadruk van een behandeling rond de punctie, vlak voor een terugplaatsing, rondom de innesteling of als troost na een menstruatie.

De hoeveelheid behandelingen vindt altijd plaats in afstemming met de persoon.

Tactiel Stimulering tijdens de zwangerschap

Allereerst kan een behandeling simpelweg zorgen voor ontspanning en lichaamsbewustzijn. Als tijdens de zwangerschap het oxytocinesysteem is geactiveerd wordt er met meer vertrouwen aan het geboorte geven begonnen. De pijndrempel is verhoogd en de weeën zijn effectiever. Daarnaast kan stimulering van het oxytocinesysteem zorgen voor een succesvoller verloop van de borstvoeding.

Tactiel Stimulering werkt ontspannend, brengt rust en balans in lichaam en   geest, verlicht klachten en verbetert je humeur.

Frequentie

Met name vanaf de 20ste zwangerschapsweek heeft een maandelijkse behandeling positieve effecten op moeder en kind. Om het oxytocinesysteem voorafgaand aan de bevalling en de borstvoeding maximaal te stimuleren, wordt aanbevolen om in de laatste maand van de zwangerschap wekelijks te komen.

Specifieke problematiek die gebaat is bij een actief en evenwichtig oxytocinesysteem:

 • Fertiliteitsproblematiek; nu gelukt maar nog rouw over eerdere pogingen of miskramen
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Post traumatische stress
 • Slaapproblemen
 • Perfectionisme / lat hoog / regeltante > Veel baat bij TS
 • Overmatig braken door verstoord oxytocine systeem (pieken en dalen hier in)
 • Rouwproces
 • Hechtingsstoornis; Als moeder hoofd/controle is, is rust noodzakelijk om hechting met kind tot stand te brengen.
 • Burn-out klachten
 • Depressiviteit
 • Obstipatie

Tactiel Stimulering in de dagen na het geboortegeven

Na de bevalling is Tactiel Stimulering een goede methode om tijd voor jezelf te nemen en je fysieke en mentale herstel te bevorderen. Ook zorgt de stimulering van je  oxytocinesysteem voor een succesvoller verloop van de borstvoeding. Als de geboorte gepaard is gegaan met het toegediend krijgen van synthetische oxytocine kan het lichaamseigen oxytocine systeem van de moeder ontregelt raken. 30% van de vrouwen die dit toegediend kregen hebben meer kans op depressie en ‘’anxiety’’ in het eerste jaar na de bevalling. Een deel van de vrouwen die synthetische oxytocine hebben gekregen tijdens de baring hebben een verhoogd risico op fysieke klachten die voortkomen uit psychische problematiek.

Tactiel Stimulering helpt om de lichaamseigen aanmaak van oxytocine weer te stimuleren, om de oxytocine receptoren te resetten

Frequentie

Om de positieve effecten te laten voortduren na je bevalling, wordt geadviseerd om nog minimaal één afspraak te maken. Bij voorkeur binnen 2 weken na je bevalling. Bij voorkeur op dag 3 na de bevalling. Dit voorkomt een sterke oxytocinedip.

Indicaties postnatale Tactiel stimulering:

 • Inleiding met synthetische oxytocine
 • Bij stimulatie met synthetische oxytocine
 • Ruggenprik
 • Keizersnee
 • Traumatische bevalling
 • Meerdere malen synthetische oxytocine postpartum (ivm bloedverlies)
 • Perinatale depressie
 • Borstvoedingsproblemen

Tactiel Stimulering

Wil je ontdekken wat ik voor je zwangerschap kan betekenen?